Wiltshire Arnhem

 

Lezing Wiltshire Arnhem 27 september 2024

Omdat het 80 jaar geleden is, organiseert de Stichting Wiltshire Arnhem een lezing om meer te vertellen over de gebeurtenissen die destijds plaatsvonden.

Dit evenement vindt plaats op vrijdag 27 september om 19:30u (inloop vanaf 19:00u) in het Lorentz Lyceum, Metamorfosenallee 100. Opgeven voor deelname aan de avond kan door je aan te melden via deze link.

De wijk Schuytgraaf heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. Archeologen hebben vondsten gedaan die zelfs terug te herleiden zijn naar de Steentijd. Ook uit de Romeinse tijd zijn er restanten gevonden, evenals sporen uit de Tweede Wereldoorlog, die zich ongeveer 80 jaar geleden afspeelden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trokken verschillende militaire eenheden door onze wijk. Er werd hevig gevochten, wat leidde tot veel slachtoffers aan zowel geallieerde als Duitse zijde. Operatie Market Garden markeert deze periode, met name de Slag om Arnhem. Driel, en daarmee ook Schuytgraaf, was in september 1944 het strijdtoneel van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Wat minder bekend is, zijn de verhalen van het Wiltshire Regiment. Kort na de gebeurtenissen van Market Garden was de oorlog nog lang niet voorbij en ging Nederland een strenge oorlogswinters tegemoet. In oktober 1944 leverden Engelse militairen van het 4e en 5e bataljon Wiltshire Regiment, die tijdens Market Garden vanuit Valkenswaard waren meegereisd, hevige gevechten in de wijk Schuytgraaf. Deze moedige eenheid leed zware verliezen en kende veel vermisten. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenissen werd op 28 april 2010 het Wiltshire Monument onthuld.

Helaas zijn de verhalen van het Wiltshire Regiment minder bekend bij de inwoners van Schuytgraaf. Deze eenheid verdient echter meer bekendheid en erkenning voor hun rol en opofferingen in onze wijk.

Rob Enderink zal op deze avond namens Stichting Wiltshire Arnhem verder ingaan op de nasleep van Market Garden, de betekenis van het Wiltshire Regiment voor de wijk Schuytgraaf en wat de stichting doet om deze eenheid de aandacht te geven die zij verdient.

Vanaf de jaren ’90 is er veel gebouwd tussen Arnhem en Nijmegen. Als groene bufferzone werd het Park Lingezegen aangewezen. Bij deze ruimtelijke ontwikkelingen zijn grootschalige ontgravingen uitgevoerd, waarvan een deel ook archeologisch onderzocht is. Naast vindplaatsen uit de late prehistorie en de Romeinse tijd, kwamen hierbij ook grote hoeveelheden tastbaarheden uit de Tweede Wereldoorlog naar boven. 

Een overzicht hiervan is in 2020 gepubliceerd in het boek ‘Oorlog in Lingezegen’. Aan de hand van een aantal van deze bodemvondsten vertelt archeoloog en auteur Martijn Reinders over de oorlogsgeschiedenis in onder meer Park Lingezegen maar ook Schuytgraaf.