Lest we forget

 

Stichting Wiltshire Arnhem

Onze missie

Stichting Wiltshire Arnhem (opgericht februari 2024) is ontstaan uit de werkgroep Wiltshire die bestaat uit vrijwilligers uit de wijk Schuytgraaf en omgeving. Zij zetten zich in om het regiment, dat tijdens de tweede wereldoorlog zwaar gevochten heeft in de wijk Schuygraaf, in ere te houden. Zij doen dat door zoveel mogelijk zichtbaarheid en bekendheid te geven aan het monument. De jaarlijkse herdenkingsdiensten, die op de eerste woensdag van oktober gehouden worden, maken daar deel van uit. De stichting onderhoudt tevens het contact met de mensen in Engeland, die verbonden zijn aan het Wiltshire regiment. Tijdens de herdenkingsceremonie is er steevast een afvaardiging van de betrokken mensen uit Engeland aanwezig en hebben tevens een rol in de ceremonie. Tevens zet de stichting zich in om de scholen en daarmee de jeugd, bij de herdenkingen te betrekken.

Naast de herdenkingsceremonie zet de stichting zich in om de bewoners van de wijk Schuytgraaf en overige belangstellenden, te informeren. Sinds kort is er een informatiezuil bij het monument geplaatst en wordt er bekeken of het monument meegenomen kan worden in een ‘liberation route’.

Voorzitter Femke Verbeek van Stichting Wiltshire Arnhem
Secretaris Linda Vriesen van Stichting Wiltshire Arnhem
Penningmeester Cynthia Nicolson van Stichting Wiltshire

Voorzitter

Mijn naam is Femke Verbeek en ik woon sinds 2007 in Schuytgraaf. Opgegroeid aan het Rozenbos waar de jaarlijkse herdenking van de Gemeente Rheden plaats vindt op 4 mei heeft gemaakt dat wat er in WOII gebeurd is, in mijn beleving nooit vergeten mag worden. In Schuytgraaf heb ik destijds vanuit het Wijkplatform zorg gedragen dat na de onthulling van het momument er jaarlijks een herdenking plaats vindt, georganiseerd door een groepje enthousiaste vrijwilligers en nu als stichting.
Een belangrijke taak want “vrijheid geef je door”!

Secretaris

Hallo, ik ben Linda Vriesen en woon sinds 2008 in Schuytgraaf. Ik ben fotograaf en maak altijd de fotoreportage tijdens de herdenking. Ik vind het belangrijk dat het verhaal van de Tweede Wereld Oorlog en met name de Slag om Arnhem verteld blijft worden aan de jongere generatie. Dat is ook de voornaamste reden dat ik werkzaam ben in de stichting. Want hoe bijzonder is het dat wij vrij kunnen leven op een plek waar anderen hun leven hebben gelaten voor onze vrijheid. Dat mag nooit vergeten worden.

Penningmeester

Ik ben Cynthia Nicholson, woon in Parklane Schuytgraaf sinds 2009 en werk sinds 2018 bij de gemeente als archeoloog. Vanuit mijn werk als ambtenaar raakte ik betrokken bij de slag om Arnhem herdenkingen en ging ik me verdiepen in onze WOII geschiedenis vanuit mijn werk. Nu met het afnemende aantal WOII veteranen en de tijd die tussen de gebeurtenissen gaat zitten vind ik het erg belangrijk dat we de volgende generaties mee kunnen geven dat we dit nooit meer hoeven mee te maken. Daarom wil ik graag mijn steentje bijdragen. ‘Lest we forget’.

Rob Enderink is algemeen bestuurslid van Stichting Wiltshire Arnhem
Trudie is algemeen bestuurslid van Stichting Wiltshire Arnhem
Penningmeester Cynthia Nicolson van Stichting Wiltshire

Algemeen bestuurslid

Mijn naam is Rob Enderink en sinds 2004 woon ik in Tuinstad. Mijn beide grootouders waren ooggetuigen van de Slag om Arnhem. Van jongs af aan luisterde ik gefascineerd naar de verhalen die mijn oma’s vertelden. Als beroepsmilitair heb ik mijn interesse in militaire geschiedenis, en dan met name over Arnhem, verder ontwikkeld. Op 28 april 2010 was ik aanwezig bij de onthulling van het Wiltshire-monument. Direct daarna meldde ik mij aan als vrijwilliger, met als doel scholen en de jeugd bewust te maken van de gebeurtenissen in oktober 1944 en hen te betrekken bij de jaarlijkse herdenking. Er zijn geen levende veteranen meer. Daarom is het van groot belang dat wij hun heldendaden doorgeven aan de nieuwe generatie, zodat zij nooit vergeten worden.
“We will remember them!”

Algemeen bestuurslid

Met een vader die de 2e Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt vanuit Elst, ben ik, Trudie Shrubsole, opgegroeid met de verhalen over de oorlog en wat er in de Betuwe heeft plaatsgevonden. Met diep respect sprak hij over de Engelse soldaten, jonge jongens die hier hun leven waagden voor onze vrijheid. Jongens die ’s nachts huilden om hun ouders, maar ook die hem zijn eerste woorden Engels leerden, met name chocolate. Met dit diepgewortelde respect, ben ik blij iets te kunnen bijdragen aan de stichting Wilthsire, om deze jongens die hier gesneuveld zijn te kunnen eren. Lest we forget.

Algemeen bestuurslid

Ik, Corine Assinck, woon in Schuytgraaf sinds 2004. In mijn rol als leerkracht ben ik betrokken geraakt bij de herdenking van het Wiltshire monument. Er werden educatieve programma’s ontwikkelt en leden van de werkgroep kwamen op scholen om meer over de geschiedenis van de wijk ten tijden van de oorlog te vertellen. Dit was de start van een mooie samenwerking. Daltonschool Confetti heeft het monument geadopteerd. Het geven van de educatieve lessen en het bijwonen van de herdenking is een jaarlijkse activiteit geworden waar alle partijen veel waarde aan hechten.